Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

II YHTEISKUNNAN ONGELMIA

Eutanasia - armokuolema

Ihmiskunnan moraali on murenemassa. Tai paremminkin, moraali ei enää kosketa tätä sukupolvea samalla tavalla kuin aikaisempia. On vain ajan kysymys, milloin eduskunta laatii lain eutanasiasta, onhan pienen lapsen murhaaminenkin ollut jo kauan lain mukaan mahdollista. Mitä on eutanasia?

"Eutanasialla tarkoitetaan potilaan ns. armokuolemaa. Yleisesti eutanasia jaetaan aktiiviseen ja passiiviseen eutanasiaan. Passiivisella eutanasialla tarkoitetaan sitä, että potilaan hoito keskeytetään ja hänen annetaan kuolla. Esimerkiksi jos potilas on koomassa, lopetetaan hänen ravitsemisensa, josta seuraa kuolema.

Passiivinen eutanasia on Suomessa, kuten monissa muissakin läntisissä teollisuusmaissa, mahdollista. Vuonna 1993 voimaan astunut potilaslaki sallii potilaan oikeuden kieltäytyä hoidosta.

Aktiivinen eutanasia taas tarkoittaa potilaan kuoleman nopeuttamista, esimerkiksi antamalla potilaalle yliannostus morfiinia. Suomessa aktiivinen eutanasia on vielä rikos ja siitä voi saada jopa 8 vuotta vankeutta. Aktiivista eutanasiaa pidetään muissakin länsimaissa yleensä lainvastaisena.

Eutanasia on herättänyt paljon keskustelua ja erimielisyyksiä maailmalla. Eri maissa on eri käytännöt ja aktiivista eutanasiaa koskeva laki on ehkä hieman epäselvä. Vaikka useimmissa maissa laki kieltää aktiivisen eutanasia, sitä harjoittavia lääkäreitä ei aina rangaista. (

Jos laki, joka hyväksyisi aktiivisen eutanasian, tulee Suomessakin voimaan, se periaatteessa antaisi omaisille ja lääkäreille mahdollisuuden päättää sairaan elämästä ja kuolemasta.

Armokuolema säästäisi tulevaisuudessa yhteiskunnalle suuria summia, joten se astuu ennemmin tai myöhemmin voimaan. Onko se eettisesti oikein, onkin jo toinen asia. Ottaahan ihminen siinä vallan, joka kuuluu yksin Jumalalle. Kun laki armokuolemasta otetaan käytäntöön, mikään ei estä käyttämästä sitä väärin tai suorastaan rikollisiin tarkoituksiin.

Eriarvoisuus yhteiskunnassa kasvaa. Jos sairastuisit ja jäisit jonottamaan leikkausta, joku jolla olisi rikkautta ja arvovaltaa tässä yhteiskunnassa enemmän kuin sinulla, saattaisi päästä jonossa edellesi. Köyhempi saisi helposti huonomman kohtelun.

Tämä on futurologiaa, tulevaisuuden ennustusta ajasta, jolloin raha määrää lopullisesti ihmisarvon. Edellä mainittuja asioita tapahtuu jo nyt pienemmässä mittakaavassa.

Lapsuudessani kuulin, miten ihmiset kertoivat lääkäristä, joka teki laittomia abortteja. Laki tuomitsi hänet, menettämään joksikin aikaa lääkärinoikeutensa.

Nyky-yhteiskunnassa aborttien teko on laillistettu. Lain voimaantulon jälkeen näitä laillistettuja murhia on tehty maassamme satojatuhansia.

Eri puolilla maailmaa on sikiöitä käytetty lääketieteellisissä kokeiluissa jopa naisten kauneuden kohentamiseksi.

Alussa abortteja tehtiin maassamme pääasiassa äitien hengen pelastamiseksi. Kun aborttilaki tuli Suomessa voimaan, raskauden keskeyttämisen syyksi kelpasi vaikkapa keskeneräinen osamaksu.


Moni lääkäri ja hoitaja tulee kärsimään sisimmässään, kun he eivät enää voi hoitaa potilaita omantuntonsa mukaan. Sairaalan budjetti määrää kunkin potilaan hoitotavan.

Omalla kohdallani voin todeta, että minua on kohdeltu ja hoidettu hyvin eri sairaaloissa..

Atomiajan ihminen on raaistunut, elämää ei enää kunnioiteta samalla tavalla kuin ennen. Sitä ei voi kuitenkaan mielin määrin tuhota ilman, että asia kostautuu.

©2019 layout206 - suntuubi.com